Muziekprogramma

Plein Junushoff

United Community of African Students
Muziek uit Afrika 18.00 – 19.30
United Community of African Students
 
Jong of oud, het maakt niet uit, iedereen aan het swingen en grooven op de ritmes die Afrikaanse studenten uit de djembés slaan.
 
 
 
 
 
 
Yaguine FodéYaguine Fodé
Percussiegroep Yaguine Fodé speelt voornamelijk ritmes uit West-Afrika, maar schuwt het niet om ook andere ritmes in hun repertoire op te nemen. Yaguine en Fodé waren twee Afrikaanse jongens uit Guinee, die als verstekeling in het landingsgestel van een vliegtuig hebben naar Europa probeerden te reizen. Zij overleefden de vlucht niet. Bij hun lichamen werd een brief gevonden over de levensomstandigheden van kinderen in West-Afrika. Door de namen van deze jongens te verbinden aan hun djembé-groep hoopt Yaguine Fodé de herinnering levend te houden. Ze doneren de opbrengsten uit hun optredens aan goede doelen.


Concert Stedelijke Muziekvereniging Harmonie met muzikale ex-vluchtelingen 20.00 – 21.30 uur / 22.00 – 23.30 uur
Harmonie met solisten

De Harmonie in concert met Albanees cellist Martin Grudaj, accordeonist Nermin Tulić uit Bosnië, tarspeler Korosh Samadani uit Iran en Zoumana Diarra uit Mali op djembé.

De eerste ideeën voor dit concert ontstonden op in maart, toen het Nederlands Blazers Ensemble in Wageningen een concert gaf met muzikanten uit verschillende asielzoekerscentra. Onder het publiek bevond zich de organisatie van het multiculturele festival op 15 juni. Festival en Harmonie vonden dat hier een lokaal vervolg aan gegeven moest worden. Uit het netwerk van het festival werden professionele muzikanten, deels met een vluchtelingenverleden, bij elkaar gebracht. De Harmonie maakte een programma voor alle solisten, bestelde razendsnel de bladmuziek of schreef arrangementen.

Het resultaat is een bijzonder concert van de Stedelijke Harmonie Wageningen met internationale solo-instrumenten. Een concert met zeer ritmische stukken, afgewisseld met rustpuntjes in met name de cello solo’s.

 
 
 

Theatercafé Junushoff

Paris art deco Parfum de Paris 17.00 – 17.45 uur
Franswa Poerkwapa als accordeonist is groot liefhebber en kenner van het Franse chanson.
Hij speelt vol energie, passie, verbeelding, humor, maar bovenal in een amicale sfeer van dichterlijke verbondenheid.

Françoise Gall zingt, schrijft, kalligrafeert en draagt haar eigen teksten in het Frans en in het Nederlands voor.
Haar motto: AMOUR DU BEAU, (LIEFDE VOOR HET SCHONE)
“GOOD THOUGHT, GOOD WORDS, GOOD ACTIONS”.
Met hun romantische en originele Franse repertoire ”PARFUM DE PARIS” , nemen ze u mee op een terrasje aan de Champs Elysées naar de wereld van “LA DOUCE FRANCE” en haar charmante chansons.

Azonto Workshop 17.55 – 18.40 uur azonto-poster-533x800
Azonto is de nieuwste dans uit Ghana. De dans, meestal uitgevoerd met een begeleidende glimlach, is razend populair onder Ghanese jongeren en is bezig de wereld te veroveren. De workshop wordt gegeven door Kwame Kusi Asumadu uit Ghana en Noura Harrath van ISOW.

 
 
 
Zoumana Diarra 18.50 – 19.35 uur Zoumana Diarra
Zoumana Diarra is geboren in Mali, maar woont al sinds de jaren ‘80 in Nederland. Voor zover bekend is hij de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt. Zowel in Afrika als in Nederland speelde hij met grootheden als Alfa Blondy’s reggeaband Dafrasta, Railband de Bamako, Stef Bos, Trijntje Oosterhuis en Leoni Jansen.

Het bespelen van muziekinstrumenten hoorde bij zijn opvoeding, want hij stamt uit een familie van ‘griots’: dichters, zangers en muzikanten. De kaste van griots stond vroeger hoog aangeschreven bij het hof in Mali. Een griot zong liederen voor volk en koning, vertelde verhalen en wist alles af van de aanwezigen en hun familierelaties. Tegenwoordig hebben griots nog steeds een belangrijke functie: ze geven door middel van muziek of zang belangrijke historische gebeurtenissen en tradities door aan het volk.
 
SONY DSC
Chloé 19.45 – 20.00uur
Chujun Li (Chloé) uit China bespeelt de Gu zheng, een bijzonder instrument uit de citerfamilie. De eindeloze muzikale uitdrukkingsmogelijkheden van dit instrument waren bepalend voor de ontwikkeling van de Chinese muziek. De Gu zheng was in de oudheid al populair, en is het nog steeds.

 
 
 
 
 
 

Tuin Junushoff

Malac Banda 18.15 – 19.00 uurOLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Wageningse Studenten Zigeunerkapel ‘Malac Banda’ is een enthousiast muziekgezelschap dat al bestaat sinds 1964. Sindsdien heeft de band optredens mogen verzorgen op de meest uiteenlopende gelegenheden: bruiloften, recepties en festivals. Vorig jaar is de nieuwste cd van de Malac Banda uitgekomen, genaamd ‘Vándorlás’, wat ‘zwervend’ betekent. Deze naam is kenmerkend voor de vele soorten muziek die de band speelt: melancholische Hongaarse klanken, opzwepende Roemeense cymbaalsolo’s en de swingende Franse gypsy jazz wisselen elkaar af tijdens een optreden van de band.

De kwaliteit van de muziek wordt getekend door het enthousiasme van de leden. Het enthousiasme toont zich in de ondernomen reizen naar Budapest, contact met zigeuners ter plaatse, en muzikale begeleiding van onze voorgangers. Dit zorgt ervoor dat de Malac Banda gegarandeerd een feestelijke muzikale aanvulling is voor elke gelegenheid.

Foto: Arjan Lelivelt

Foto: Arjan Lelivelt


 
Charivari Trio 19.15 – 20.00 uur
Het Charivari trio zingt en speelt op viool, accordeon en contrabas muziek van Roemenië tot Venezuela. De drie muzikanten dagen elkaar uit tot virtuoos samenspel en adembenemende improvisaties. Ze rekenen af met de grenzen tussen exotische culturen en laten een onweerstaanbare mix horen van een klassiek strijktrio, een jazzorkest en een volksmuziekgroep. Niet in een hokje te stoppen, maar ongekend mooi: dat heet in Nederland CHARIVARI.

 
 
 
 
 
 
 

Marin- podium

Flor d’Luna 17.00 – 17.45 uur

Foto: Wim Bannink

Foto: Wim Bannink

De muziek van trio Flor d’Luna uit Zutphen is geïnspireerd op de Portugese Fado en de Latijns-Amerikaanse muziek. Zangeres Carla Koehorst en gitarist/componist Marcel Verheugd ontmoetten elkaar in 2005. Celliste Manuela Verbeek voegde zich in 2011 bij het duo als vaste gastmusicus. Flor d’Luna speelde met Portugese musici uit de fadowereld in verschillende traditionele fadorestaurant in Lissabon. En ook in eigen land heeft het trio al vele zalen en theaters bezocht. Nog steeds wordt de chemie tussen hen herkend door het publiek. Dankzij de eigen composities van Marcel Verheugd presenteert Flor d’Luna steeds opnieuw een uniek geluid.

Charivari Trio 19:15 – 20:00 uur
Zie Tuin Junushoff 19.15 uur

Sam en de MannetjesSam en de Mannetjes 19:00 – 20:00 uur
Percussionist Sampoerna Soekhram, afkomstig uit Suriname, brengt Surinaamse/Indiaanse muziek naar het festival City of Cultures. Daarvoor neemt hij leadzanger en gitarist Henk Ebecilio mee, die van origine Indiaans is. Jonas Johannis uit de Molukken speelt gitaar en Ben DeVries uit Canada bespeelt de trompet. Hans Soekhram uit Suriname neemt in dit project de harmonium voor zijn rekening: een typisch Indiaas/Hindoestaans instrument. Erikwim During komt met zijn saxofoon uit Nederland. Dit gezelschap komt uit verschillende windstreken. Samen zijn ze Sam en de Mannetjes!

Theatervoorstelling WOK THIS WAY (doorlopend) 15.30 – 20.00 uurwokthisway Alex
Twee koks, één keuken en een treinlading aan insecten, zijn de ingrediënten van een gerecht dat wordt geserveerd als een episch gevecht op leven en dood. Wie wint het recht om zich de heersers van de keuken te mogen noemen?

 
 
 

Rabo-hoofdpodium

Solo & The Ambon five(1)Solo & The Ambon Five 17.00 – 17.45 uur
Solo & The Ambon five zijn bekend van hun optredens in en om Wageningen met blues, jazz en bossa nova. Op het City of Cultures-festival nemen ze het publiek mee naar de Gordel van Smaragd: Indonesië. Zelf afkomstig uit Ambon en het Javaanse Solo brengen ze Molukse klanken en keroncongmuziek.

 
 
 
 
It’s more fun in the Philippines 17:45 – 18:05 / 19:05 – 19:25 uurIt’s more fun in the Philippines
It’s more fun in the Philippines is een groep Filipijnse studenten van Wageningen UR en Van Hall Lareinstein, die zich in Wageningen niet alleen aan hun studie wijden maar ook aan de promotie van hun land. Ze tonen de rijke Filipijnse cultuur door dans, video en spel. It’s more fun in the Philippines grijpt elke gelegenheid aan om te bewijzen dat het inderdaad veel meer fun is op de Filipijnen.

 
 
 
 
Tumultus Simplex 18:05 – 19:05 uur Tumultus Simplex
De naam „Tumultus Simplex” zegt eigenlijk al genoeg: laaiend enthousiasme met de meest simpele middelen. Fredegar der Chatte, Bertolf Koperbaard en Sonek de eenvoudige Edelman zetten het podium in vuur en vlam. Tumultus Simplex uit Mörfelden-Walldorf is luid, ruw en anders: niet zomaar de zoveelste middeleeuwse groep. Net zo thuis op het marktplein als op het podium sleuren ze het publiek mee in ritme en melodie.

 
Flamenco Ventana 19:25 – 19:45 uurFlamenco Ventana
Flamenco Ventana danst de flamenco in de breedste zin van het woord. Van sierlijke fandangos via krachtige farruca naar energieke en vrolijke sevillanas. Alle elementen van de flamenco zijn in dit optreden te zien: snel voetenwerk, zwierige rokken, krachtige bewegingen, klepperende castagnetten en natuurlijk Spaanse passie! De choreografie is van Lara Harms en Marieke de Jong.

GrassmoawerGrassmoawer 20:00 – 21:00 uur
Tomeloze energietransformatie!

Tien jaar geleden al aangekondigd als uw maaigrage tuinmannen, komen wij uw bloementuin weer eens goed bemesten. Wat te verwachten? Moeilijk precies uit te leggen aangezien Grassmoawer zân bloempjes en struikjes overal vandaan trekt. Maar okee, in een recent interview in de Teleknaap zegt zanger gitarist Haygare: “Wat voor de hand ligt mag niet vermeden worden. Dus geen gezeik, punkrock mag best als een goed R&B product de deur uit gaan. Ik bedoel zolang het maar knalt mag het best relax zijn. Wat onze country invloeden betreft; uitstel is afstel en zo lang we maar niet vallen in kuilen die niet voor ons gegraven zijn mag dat wat mij betreft dus ook best wel.” U ziet ook niet intimi zijn welkom op dit feestje met gitaar, bas, drums, viool, klarinet, accordeon en koperblazers.

DJ Simone 21.00 – 21.30 en 22.30 – 23.00 uur

In de pauzes draait DJ Simone wereldmuziek om lekker op te dansen.

Swing Latino 21.30 – 22.30 uurSwing latino

Geschiedenis met de voeten geschreven!
In 1999 verbeterde Swing Latino de leefomstandigheden van jongeren met danstalent in de krottenwijken van Cali (Colombia). Anno 2013 is het een salsa-formatie van wereldformaat. Vijf keer werden ze wereldkampioen en ze namen deel aan televisieprogramma’s in de Verenigde Staten zoals “Que Viva! The Chosen” van Fox Television.

Calypso 23.00 – 24.00 uur

The real taste of Persian live music.

Deze Calypso komt niet uit de Caraïben, maar uit Iran. Het laatste uur Festival City of Cultures is voor Homayoon Hakimi. Met zijn Iraanse swing- en salsaband zet hij de boel op stelten. East meets West, een betere afsluiting van is niet denkbaar!

 
 

Theatertent Idealis Deluxe

Yazila met dansensembleYazila met Dansensemble 17:00 – 17:20 / 18:30 – 18:50 uur
Yazila is een internationale en veelzijdige danseres. Haar stijl kenmerkt zich door dynamiek, creativiteit en mysterie. Regelmatig reist ze naar Cairo en New York waar ze deel uitmaakt van Caravanserai dancecompany van de legendarische Elena Lentini. In Utrecht heeft ze haar eigen dansschool AlHambra en is ze artistiek leidster van Yazila’s dansensemble. Ze geeft shows, lessen, workshops en maakt voorstellingen. Haar nieuwste project is Musica Danza met live muziek.

Eren 17.30 – 18.20 uurEren - Memet Inal
Traditionele Turkse muziek op saz en darbuka door Memet Inal en Fikret Kesenci. De verschillende maatsoorten, rijke melodieën en voor het westerse gehoor onbekende microtonen geven deze muziek een mysterieuze aantrekkingskracht.
 
 
 
Shaanti Dal

Shaanti Dal 19.00 – 19.25 uur
Nepalese dans is één grote toespeling op liefde, leven, godsdienst en geluk. Dansgroep Shaanti Dal uit Wageningen verzorgt een fascinerend Nepalees dansoptreden.

 
 
 
 
 
Flor d’Luna 19.30 – 20.00 uur
Zie Marin-podium, 17.00 uur

Danspodium

Workshop buikdansen 17.30 – 18.00 uur / 19.00 – 19.30 uur
Ga aansluitend aan de shows van Yazila met Dansensemble zelf aan de slag in een workshop buikdansen.

Flamenco Ventana 17:00 – 17:20 uur
Zie Rabo-hoofdpodium , 19.25 uur

Twinkeldans 18:15 – 18:45 / 19:30 – 20:00 uurTwinkeldans
Dansdocente Jet te Winkel is al twintig jaar in de ban van Afrikaanse dans en rondde in 2006 de Kaderopleiding Werelddans af. Bovendien maakte ze diverse dansstudiereizen naar Afrika. Ze werkte bij Kunstschool SKVR in Rotterdam, Parnassos Cultuurcentrum en Het Wilde Westen in Utrecht en bij ’t Venster in Wageningen. Met Twinkeldans verzorgt ze workshops traditionele Afrikaanse dans uit Zuidelijk en Oost-Afrika. Daarbij gaat het vooral om samen dansen, bewegen en plezier maken. Het motto van Twinkeldans is dan ook: “Samen met lef en lol in je lijf en uit je bol.”

Wilt u alvast verzekerd zijn van een plekje voor een workshop? Geef je dan nu op door een e-mail te sturen naar w750jaar.i@gmail.com met als onderwerp: “naam workshop + tijdstip”.

Reacties zijn gesloten.